Ersten Theils Drey und Zwantzigstes Capitel. 103
Betrachtet man einen solchen Theil genauer / und loͤset die zaͤhe Haut an selbi⸗
bigen ab / wie Lit. N. andeutet / zeiget sich das Marck in viele kleine Theile gethei⸗
let in schoͤnster Ordnung aneinander liegend / gantz schmal und ablang mit dem al⸗
lersubtilesten Haͤutlein umgeben / einwendig voller Safft/ diesen / als ich ihn auf
das vorsichtigste zertheilte / sahe ich / daß ein edes mit seinen subtilesten Zaͤserlein an
das aͤussere —5* — umgehende Haͤutlein / als eine gar zarte Wurtzel angewachsen/
und damit bevestiget seye / zu deme auch vorbesagter Vdassen der Safft dem Narck
dadurch zugefuͤhret werde / wiel it.. bemercket. Die Kerne dieser Frůchte find aiso for⸗
miret / wie die Faͤchlein anzusehen / wenn die Frucht uüber quer aufgeschnitten wird /
daß sie gegen das Centrum etwas gespitzt und ablang zugehen / unter denen safftigen
Theilen oder dem Marck zu liegen bommen / und mit der untersten Spitzen / nechst
dem Centro, mit einem besondern Zaͤserlein / gleich als einem Wuͤrtzelein ange⸗
wachsen sind. Doch geschiehet es auch gar offt / wann die Fruͤchte groß / und der
Kerne viel seyn / welche in dem Marck zu liegen kommen / und darein gleichsam ein⸗
gewickelt / daß sie mit dem Wachsthum desselben / von dem Centro eiwas besfer in
die Frucht geschoben werden. Diese Kerne sind in denen Pomerantzen jedesmai
viel gelber / als die andere / in denen Citronen / welche allezeit etwas bleicher und
weiser von Farbe anzutreffen. V D
Ich habe unterschiedliche dergleichen Kerne durch das Vergroͤsser⸗Glaß be⸗
sichtiget / und befunden / daß sie einen Eitronat mit denen boris und Lufft⸗Loͤchlein
vollkommen præsentiren. Nicht minder hat mich die Curiositaͤt dahin gelencket /
daß ich ein jedes innere und marckiges Faͤchlein / deren ich in der Frucht / so zu die⸗
ser Untersuchung erwehlet / neune gefunden / nach allen ihren kleinern Theilen des
Marcks genau besichtiget / gezehlet und befunden / wie foiget:
Das erste bestunde aus ⸗⸗10ʒTheilen.
Das andere— 297.
Das dritte 192.
Das vierdte 60.
Das fuͤnffte 268.
Das sechste 302.
Das siebende 262.
Das achte 214.
Das neundte 148.
J N.2046.
Es lassen sich aber nicht wol alle solche Fruͤchte so leicht in kleine particulas und
Theile entsondern und auffoͤsen / zumal / wann sie sehr safftig sind und gar zu subtile
Haͤutlein haben / indeme sie gar bald zerdruͤcket werden / und sodann allzu vest anein⸗
ander haͤngen: An denen sogenannten Adams ⸗Aepffeln / ist es mir etwas leichter
gelungen / als deren Safft nicht so gar fluͤssig und die Haͤutlein etwas zaͤher sind/ in⸗
deme ich es mit einer sehr schoͤnen und grossen Frucht / nemlich dem Pomo d' Adamo
Cedrato probiret / und befunden / daß selbiger in 13. Theile oder Faͤchlein eingetheilet
war / deren ich Das eꝛste in kleine marckigte Theile zerlegt an derzahl 239.
Das ander 245.
Das dritte 4
Das vierdte 255.
Das fuͤnffte 244.
Das sechste »1.
das siebende 78.
Das achte 7.
Das neunte ⸗ 278.
Das zehende ⸗ 3
Das ruse ⸗ 7.
Das zwoͤlffte ⸗ 72.
Das dreyzehende 286.
Summa 21
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